مهدی شفیعی ، سیدمحمدرضا کریمی
کارشناس برق فشار قوی شرکت کویر تایر - Mahdi_shafeie@yahoo.com
smrezakarimi@yahoo.com- کارشناس انرژی شرکت کویرتایر
چکيده:
از جمله راهكارهاي كاربردي در خصوص مديريت انرژی، نگهداري و تعميرات)نت(، بهرهگيري از فنآوري ترموگرافي)گرمانگاري (میباشد كه در اين روش ميتوان كاربردهاي متنوع و موثري را در زمينه هاي گوناگون تعريف نمود. اين كاربردها شامل كنترل عايق در ساختمانهاي مسكوني، اداري، تجاري، ديوارههاي بويلر، مسيرهاي عايقكاري شده سيالات، وضعيت دماي الكتروموتورها، كوپلينگها، ياتاقانها، تابلوهاي برق، ترانسفورماتورها ، هاديهاي فشار قوي، بردهاي الكترونيكي و ...ميباشد. از موارد ذكر شده ميتوان تصويربرداري حرارتي انجام داده و تغييرات ايجاد شده در الگوي توزيع دماي سطوح را شناسايي و توسط نرمافزار مربوطه به آناليز آنها پرداخت تا در زمان كار يا خاموشی اقدام لازم نسبت به رفع عيب پيشگيرانه انجام گيرد. بديهي است ابزار به كار رفته در اين خصوص دوربينهاي ترموويژن با كاربري هاي متفاوت ميباشد. هم اكنون اين فن آوري از اركان اساسي CM ( در كنار موارد ديگري چون آناليز روغن، سنجش ارتعاشات و ... ) و مديريت انرژي به شمار رفته و جايگاه اين عمليات در برنامههايي مدون و بر اساس CPM هاي تعميرات دوره اي و اساسي مشخص شده است.
واژگان کلیدی: تعميرات پيشگيرانه ، مديريت انرژي ، ترموگرافي(گرمانگاري)
1- مقدمه
در دهه هاي اخير راهكارهاي متعددي در زمينه نگهداري و تعميرات و اصول تعميرات پيشگيرانه در صنعت به خدمت گرفته شدهاند. اين راهكارها در صنايع بزرگي چون صنعت لاستیک به منظور افزايش ضريب آمادگي توليد و كاهش توقفهاي اضطراري در جهت رفع عيب پيشگيرانه نقش به سزايي را ايفا ميكند، به طوري كه با پياده سازي و اجراي مباحث پايش وضعيت (CM)ميتوان گامهاي موثري در راستاي پيشگيري از خسارات ناشي از نقص و خرابي تجهيز ات، تامين لوازم معيوب، هزينه هاي مربوط به تعميرات بلند مدت و مضرات ناشي از عدم توليد برداشت.
موارد ذكر شده هزينههاي قابل توجهي را در جاي جاي سيستم به دنبال دارد ، اما در صورت اجراي به موقع و صحيح اركان CM ميتوان هزينههاي فوق را در اقدامات اوليه شامل تست و بازديدهاي دورهاي و تعميرات پيشگيرانه آن كاهش و زمينه افزايش قابليتهاي اطمينان در زمينه بهرهبرداري فراهم نمود. متاسفانه در حال حاضر در برخي صنايع روشهاي پايش وضعيت بر اساس ايدههاي سنتي، تجربي و غير علمي انجام ميگيرد و در نتيجه انجام تكنيكهاي پايش وضعيت، نوع گزارشها، تحليل وقايع، راهكارهاي پيشگيري و عمليات اجرايي با اختلاف سلايق و روشهاي غير استاندارد همراه ميشود كه مضرات جبران ناپذير خود را در پی خواهد داشت.
بهره گيري از فناوري ترموگرافي يكي از مباحث اساسي پايش وضعيت در شركت کویرتایر است كه در این مقاله به برخی از كاربردهاي متنوع آن پرداخته خواهد شد.
فناوري ترموگرافی( با نامهاي ديگر ترموويژن ، تصويربرداري حرارتی، گرمانگاري، عكسبرداري حرارتي) از اواسط قرن نوزدهم ميلادي با كاربريهاي نظامي مورد توجه بوده و كاربرد آن در واحدهاي صنعتي از نيمه دوم قرن نوزدهم با دوربينهاي بسيار سنگين با وزني حدود 50 كيلوگرم آغاز شده است. امروزه با پيشرفت تكنولوژي و بهرهگيري از دتكتورهاي بسيار حساس و كم حجم دوربينهايي با دقت و حساسيت فوق العاده و وزن پايين جايگزين مدلهاي قديمي شده است .
كاربردهاي متنوع اين فناوري جاي خود را در اكثر پايشها باز كرده است كه ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
- كاربردهاي صنعتي در حوزه صنایع الكتريكي ( فشار قوي ، فشار ضعيف و ...) ، الكترونيكي، سيالات ،كوره ها و تجهيزات دوار
- مديريت انرژي در تاسيساتي ساختمانی
- کاربردهاي نظامي به منظور حفاظتهاي شبانه
- كاربريهاي پزشكي و دامپزشكي
2- اقدامات و نتایج ترموگرافی در شرکت کویرتایر
در شرکت کویرتایر انجام ترموگرافي از تجهيزات الكتريكي فشار قوي و پستهاي برق آن سابقهاي بيش از 3 سال دارد كه با دوربينهاي پر حجم ساخت شركت TESTO آلمان مدل 872 بر اساس برنامه هاي زمان بندي انجام میگردد.
انجام الزامي ترموگرافي مطابق زمان بندي ذكر شده به طور معمول دو يا سه بار قبل از تعميرات دوره اي و اساسي ميباشد. ولي در بازديدها و بررسيهاي دورهاي هر شش ماه يك بار انجام مي شود.
در تجهيزات الكتريكي نقاط گرم بر اثر وجود مقاومت هاي تشكيل شده در مسیر عبور جريان الكتريكي ايجاد ميگردد. دلیل ايجاد اين مقاومتها ميتواند یکی از موارد زیر باشد:
شل بودن اتصالات، كثيف بودن، گرد و غبار، اكسيده شدن سطوح داخلي اتصالات و ايجاد نقاط جوش خورده به هم، ناخالص و نامرغوب بودن يراقآلات نظير كلمپها و ... اتصالات با مقاطع نامناسب، فرسوده بودن اتصالات، درگير نشدن كامل تيغه هاي سكسيونرها و ....
1-2- تجهيزات الكتريكي فشار متوسط
دوربینهای تصویربرداری حرارتی در پستهای برق که شامل ترانسفورماتور، سیستم خنککننده، اتصالات، بریکر، تبچنجر و رله هستند، کاربرد دارند و کلیه عیبهایی که با افزایش دما همراه باشد با دوربین حرارتی می تواند شناسایی شود. با توجه به نیاز مداوم به برق، برای کم کردن قطعیهای ناگهانی و پایداری سیستمها، برنامههای جلوگیریکنندهای تنظیم میگردد که میبایست با تست تجهیزات از درستی عملکرد آنها اطمینان حاصل پیدا شود.
نظر به اینکه بیشتر قطعیهای ناگهانی مربوط به اتصالات و جمپرها، کابل ها و کلمپ های متصل به قطعات است، لازم است بر خلاف کنترل چشمی و آچارکشی و سرویس این گونه اتصالات، از دستگاه دوربین حرارتی برای کنترل و بررسی میزان حرارت آن وسیله نیز آگاهی پیدا شود. همچنین اگر اتصالی قوی نباشد، طبق قانون اهم، مقاومت در آن بیشتر شده و باعث تولید حرارت، ذوب شدن و باز شدن اتصالات از هم میشود.
شكل(1) کلید رابط سه فاز مربوط به کمپرسور توربو نیروگاه بخار را نشان میدهد. پس از انجام ترموگرافي در یکی از اتصالات دمای غیرعادی در مقایسه با سایر اتصالات مشاهده گرديد. با توجه فوريت موضوع، هماهنگي لازم انجام، خط مذكور بي برق و پس از باز كردن اتصالات مذكور مشاهده گرديد حرارت بالا منشاء سستی در اتصالات فاز S می باشد که پس از آچار کشی و نظافت وضعيت خط به حالت اوليه باز گردانده شد.
شكل 1 : تشخيص شل بودن اتصالات در کمپرسور توربو
يكي از نكات مهم و قابل توجه در ترموگرافي اين است كه تصوير حرارتي به دست آمده از تجهيز را نميتوان با دستورالعمل يا منبع خاصي تحليل نمود و لذا بررسي موضوع بر اساس مطالعه موردي و مقايسه با وضعيت قبلي تجهيز يا موارد مشابه آن انجام پذير است.
در یک بررسی ترموگرافی انجام شده در شهریور 1398، نتایج اختلاف دمای کاری را در بین تجهیزات اصلی خطوط A و B نشان می داد. این اختلاف در شکل 2 نشان داده شده است. هر چند این اختلاف دما ناشی از مشکل در سیستم انتقال قدرت بوده است ولی این موضوع سبب افزایش گشتاور و فشار بر سایر تجهیزات از جمله موتورهای DC مجموعه شده است.
الف: دمای بیرینگ موتور DC بنبوری لاین A
ب: دمای بیرینگ موتور DC بنبوری لاین B
شكل3 : تشخيص اختلاف دما در بیرینگ موتورهای DC بنبوری
2-2- تجهيزات الكتريكي فشار ضعيف
تجهيزات الكتريكي فشار ضعيف شامل هرگونه تابلو فرمان، توزيع، روشنايي و ... كليدهاي فشار ضعيف با قدرتهاي بالا، رلههاي اصلي و كمكی، سركابلها، ترمينالها و ... مي شود. انجام ترموگرافي از اين تجهيزات به دليل ثابت بودن بار آنها ساليانه يك يا دو بار صورت ميگیرد. وجود نقاط گرم هميشه دليل بر خرابي يا اشكال در اتصالات و هاديهاي آنها نيست؛ مثلا در یک تصويربرداری حرارتي انجام شده از كليدهاي فشار ضعيف(كنتاكتورها) مدار روشنایی، گرم بودن يكي از فازها به دلیل عدم تعادل بار (و يا ضعيف بودن هادي مربوطه) آنها گزارش شده است، كه این مورد با تقسيم بار و تغییر فاز تغذیه برخی لامپ ها رفع اشكال گرديد. نتایج این بررسی در شکل 3 و جدول 1 ارائه شده است.
شكل3 : تشخيص عدم تعادل بار در يك كليد فشار ضعيف
جدول1: مقايسه دماي نقطه معيوب – قبل و پس از رفع عيب بر اساس شکل 2
بوبين رلهها در اثر كاركرد دائمي يا قطع و وصلهاي زياد دچار كاهش عمر تدريجي و آسيب ديدگي ميشوند، با انجام ترموگرافي ميتوان روند كاهش عمر آنها را پایش و اقدامات پيشگيرانه موثري را انجام داد.
در شکل 4 ، يك اشکال الكتريكي نشان داده شده است كه يكي از كاربردهاي مرسوم و معمول ترموگرافي است. در يك عکس ترموگرافي حتی گاهی مدتها قبل از وقوع يك حادثهي خطرناک، امکان وقوع آن را ميتوان پيشبيني كرد. طبق استاندارد جهانی NFPA ، تمامی تجهيزات الكتريكي بايد سالي يك بار و تجهيزات حساس و بحرانی بايد سالي دوبار ترموگرافي شوند تا پتانسيلهاي خطر آتشسوزي پيش از وقوع شناسايي شود. در کانادا ، استراليا و آمريكا و حتی مكزيك شركتهاي بيمه قبل از دادن هرگونه خدمات، درخواست بازرسی ترموگرافي ميكنند تا هرگونه خطر و احتمال آتش سوزي را تشخيص دهند]1].
شكل4 : تشخيص امکان آتش سوزی با استفاده از ترموگرافی
3- نتيجه گيري و پیشنهاد
تحليل تصويربرداريهاي انجام شده از موارد حائز اهميت در ترموگرافي است، چرا كه مي توان نتايج موثر و مهمي را از آن برداشت نمود. معمولا هر دوربين ترموويژن همراه با نرم افزار مخصوص خود عرضه مي گردد كه تحليل تصاوير با توجه به قابليت هاي اين نرم افزارها انجام مي گيرد. در نرم افزارهاي ترموگرافي امكاناتي نظير ابزارهاي گرافيكي، جدول، منحنيها، ايزوترمها و از همه مهمتر تنظيماتي است كه بر اساس پارامترهاي تخصصي نرم افزار وجود دارد]2]. بي شك يك ترموگراف حرفه اي بايستي از امكانات ذكر شده اطلاع كافي داشته باشد.
از فاكتورهاي مهم در ترموگرافي چگونگي تحليل در برخورد با حرارت نقاط اندازه گيري شده مي باشد، بدين معني كه چه اقدام مناسبي بايد در اين زمينه انجام دهيم. به عنوان مثال يكي از خطاهايي كه در ترموگرافي برخي كليدهاي فشار ضعيف به وجود مي آيد اين است كه نقاط داغ در اين كليدها و كابل هاي متصل به آن نياز به آچاركشي و تعويض ندارند و فقط جريان اضافي يا نامتعادل از كليد عبور مي كند لذا به منظور رفع عيب بايستي در خروجي كليد تقسيم بار انجام شود. يكي از نكات ديگري كه هر ترموگراف بايد به آن توجه داشته باشد ، خطاهاي ناشي از انعكاس حرارتي است كه اين موضوع در تصويربرداري از ديواره هاي بويلر و مسيرهاي براق بسيار شايع است كه بسته به محل مورد نظر راهكارهاي عملي مناسبي انجام مي گيرد. (مثلا در عكس برداري از قسمت هایی که خاصیت تابش حرارتی بالایی دارند، جهت كم كردن خطاهاي ناشي از انعكاس حرارتي مي توان از ايجاد سطوح با خاصیت بازتابش حرارتی کم به صورت كمكي و موقت بر روي قسمتهاي مربوطه استفاده نمود. )
از موارد ديگر ، اولويت بندي تعميراتي مطابق درجه حرارت اندازه گيري شده است كه مي توان تحليلي بر احتمال عيوب در حد خفيف ، عادي و اضطراري انجام داد.
باتوجه به توسعه و گسترش تجهيزات ، ناكارآمد شدن روشهاي سنتي بازديدهای پریودیک و پيشگيرانه روز به روز ملموستر مي شوند. ازطرفي تجربيات چندين ساله در استفاده از دوربينهاي ترموويژن در شركت کویرتایر اهمیت بكارگيري فناوري تصويربرداري(ترموويژن ) به منظور بهبود روشهاي بهرهبرداري، بازرسي فني و انجام تعميرات مي باشد. در اين راستا با مد نظر قراردادن اين مطلب كه بر اساس گزارش هاي مستند مراكز تحقيقاتي معتبر و شركت هاي متعدد در دنيا صرف هزينهاي معادل يك دلار براي انجام تصويربرداريهاي ترموويژن بازگشتي معادل 4 دلار را به همراه خواهد داشت ميتوان اقدامات اجرایی زیر را به كار بست:
1- شناخت كامل تجهيزاتي كه مي توان توسط اين روش مورد پایش وضعيت قرارگيرند.
2- آموزش گروهي ويژه در ارتباط با روش تصويربرداري حرارتي(ترموویژن) در واحدهاي مربوطه و متشكل از كارشناسان تعميرات و امور مهندسي
4- منابع
[1] https://www.ir-tc.com
[2]www.Testo.com,872Manuals